Asociatia Act Integration from Drobeta Turnu Severin city, Mehedinti county, Romania, is a nonprofit, non-governmental organization for youth, member of the SOCIETAL network, from Romania, and associate member of the international network VOLONTEUROPE.

07 Dec

Premierea participantilor la Concursul de Eseuri "A fi sau a nu fi voluntar!"

Published by ASOCIATIA ACT INTEGRATION

Miercuri, 7 decembrie 2016, a avut loc premierea participantilor la Concursul de Eseuri "A fi sau a nu fi voluntar!" - parte a proiectului cu acelasi nume derulat de DJST Mehedinti, impreuna cu Asociatia AndaAsociatia Act Integration, Rotary Drobeta Turnu Severin Club Continental si cu implicarea Colegiului Tehnic Decebal si Scolii Gimnaziale Nr. 6. Evenimentul de premiere a avut loc la Palatul Cultural "Teodor Costescu" din Drobeta Turnu Severin.
Premiul I - Andrei Seimeanu 
Premiul II - Enola Jianu
Premiul III- Tarabuta Marcel Florin 
Premiu Special - Caraba Dragos 
Toti ceilalti tineri participanti au primit o diploma de participare si o carte ca amintire. Ei sunt:
Cretescu Maria;
Cucu Madalina;
Denis Stioiu;
Iulia Mitrache;
Luca Alina;
Nica Roxana;
Lolescu Claudia;
Negrea Alexandra
Stoica Adelina.
Premiile au fost oferite de Club Rotary Dr.Tr.Severin Continental si ANDA.

Felicitari tuturor participantilor!!

Premierea participantilor la Concursul de Eseuri "A fi sau a nu fi voluntar!"

A fi sau a nu fi voluntar

Ce înseamnă să fi voluntar? Centrul Național de Voluntariat propune următoarea definiție "Voluntariatul este activitatea desfășurată din proprie inițiativă, prin care o persoană fizică își dedică timpul, talentele și energia în sprijinul altora fără o recompensa de natură financiară, dar care poate deconta cheltuielile realizate în sprijinul proiectului".

„De ce să fii voluntar?”. Pot există multe argumente pro și contra pe această temă. Eu din experiența mea de aproape 4 ani, în ceea ce privește voluntariatul, pot spune că am învățat foarte multe, atât despre cum îi pot ajuta pe alții cât, mai ales, despre mine, despre satisfacția unui lucru bine făcut. Cel mai important este că ajungi să îți dezvolți prietenii ce pot dura o viață.

Prima activitate de voluntariat la care am participat a fost o acțiune caritabilă unde, împreună cu mai mulți voluntari, am făcut o campanie de strângere de fonduri pentru copiii ce proveneau din medii defavorizate. În această campanie, noi voluntarii, am realizat felicitări confecționate de mână pe care le ofeream apoi persoanelor dornice să doneze în scopul campaniei.

 În această activitate am avut șansa să leg prietenii noi, să învăț îndeletniciri noi, a fost prima data când am auzit de conceptul de quilling, iar pe lângă faptul că a fost o activitate confecționatul de felicitări cea mai mare satisfacție a acestui proiect a fost rezultatul obținut și anume că am reușit să le aducem zâmbetul pe buze celor mai puțin norocoși.

Următoarele activități au fost cele de schimburi de tineri, stagiile cu partenerii noștri din Turcia realizate prin intermediul Serviciului European de Voluntariat (EVS). În aceste schimburi am avut șansa să cunosc oameni noi, să învăț despre cultura lor și să le povestesc despre România și despre tradițiile românești.

Toate aceste experiențe cumulate m-au ajutat atunci când am fost delegat de către Asociația Acti Integration să particip la un Contact Making Event, proiectul numindu-se “Farming with young people”. Acesta a fost găzduit de “Climate Change Community Champions – the 4Cs” în Regatul Unit.

Pregătirile pentru CME au început din vară, recunosc că după ce mi-am anunțat intenția de a participa la acest proiect, abia așteptam să văd rezultatele selecției, iar când acestea au confirmat participarea, simțeam că sunt în al nouă-lea Cer. Și că tot am ajuns aici acum realizăm că nu mai fusesem nici o data până acum într-un avion. Nu a contat acest aspect, pregătirile de drum s-au realizat cu ajutorul membrilor asociației noastre  cât și cu îndrumarea celor din UK.

A fost grozav când am reușit în sfârșit să plecăm la CME, iar dacă experiența zborului a fost nemaipomenită și fără probleme, partea ciudată a fost sistemul britanic. Totul părea dintr-o altă lume, mașinile circulau pe partea stânga, lumea părea că este într-o continuă mișcare, iar în băi chiuvetele aveau două robinete, unul pentru apă caldă (mai precis fierbinte) și celălalt pentru apă rece. N-am priceput de ce britanicii nu amestecă apa.

După aproape o zi de când am plecat din Severin în sfârșit am ajuns la destinație, unde am fost primiți de către organizatori și am făcut cunoștință cu restul participanților. Încă de la început am știut că o să ne înțelegem de minune, am avut șansa să cunosc 31 de oameni din 14 țări diferite, un adevărat târg intercultural. În zilele următoare am avut ocazia să ne cunoaștem mai mult, să cunoaștem și tradițiile fiecăruia și chiar să degustăm din diverse mâncăruri aduse de fiecare. În cea ce privește tematică proiectului am învățat noi concepte și oportunități ce pot fi folosite de ținerii ce doresc să acorde agriculturii o șansă, sau mai precis să lase agricultura să le ofere o șansă.

Activitățile au fost diverse și am avut oportunitatea să ne întâlnim cu reprezentanții Consiliului orașului Gateshead și cu primarul, purtând discuții deschise despre fermele urbane locale, grădinile publice și idei de proiecte care să vină în ajutorul comunității orașului privind siguranța alimentară și cum pot fi dezvolte micro-ferme ecologice locale ce ar putea furniza mâncare organică de calitate, comunității.

Următoarea experiență la care am participat a fost proiectul „Youth’s Memories Box”, un proiect ce își propunea o călătorie non-formală în viața generațiilor tinere din anii 40 până în prezent. A fost o experiență interesantă, în perioada de pregătire toți voluntarii participanți am luat interviuri rudelor și persoanelor dornice să ne împărtășească din amintirile lor din perioada tinereții. Din întrebările incluse în chestionar am aflat ce le plăcea tinerilor să facă, cum se distrau, ce mâncau cum se îmbrăcau și multe alte aspecte din viața lor de adolescenți.

Deoarece proiectul își propusese să creeze câte o cutie de amintiri din fiecare decadă, am considerat că un tânăr făcea parte dintr-o anumită decadă în funcție de anul în care împlinea 18 ani și nu anul în care s-a născut. Cei intervievați, ne-au împărtășit din experiența lor din tinerețe și au fost mai mult decât binevoitori să ne ofere, pe lângă informații și poze, haine și alte obiecte ce le aminteau de viața din acele timpul tinereții.

În cadrul acestui proiect voluntarii români au colaborat cu voluntari spanioli. Aceștia au venit în România și împreună am făcut prezentări ale decadelor, am realizat cutiile cu amintiri, și s-a atins obiectivul proiectului. Obiectivul fiind acela de înțelegere a relațiilor dintre ținerii din diferite perioade de timp și din diferite țări învățând despre ceea ce îi separă și ceea ce îi unește pe ținerii europeni.

 Acest proiect a fost o adevărată lecție de istorie, istoria oamenilor simpli, a traiului acestora din trecut fiind o modalitate prin care tinerii zilelor noastre au putut observa asemănările și deosebirile dintre ei și părinții, bunicii și străbunicii lor.

 Toată experiența cumulată de până acum în ceea ce privește voluntariatul s-a concretizat în fapt, în cadrul proiectului Animasev, in care am fost coordonator de voluntari. Animasev – Animează Severinul s-a „născut din dorința de a oferi copiilor și tinerilor din Drobeta Turnu Severin un spațiu în care sa poată socializa, dezvoltă abilitățile de comunicare, creativitatea, să dobândească cunoștințe noi, să își dezvolte aptitudinile” .

În perioada de implementare, ce a durat 8 săptămâni, proiectul a fost structurat în 8 miniproiecte. Prin acest fapt s-a putut asigură o gamă variată de evenimente din care atât beneficiarii cât și voluntarii ș-au putut creiona mai bine setul de valori după care aceștia se conduc în viață. Au învățat să coopereze prin ateliere artistice sau de teatru, să aibă un stil de viață sănătos, să practice sportul să fie activi, să protejeze mediul în care trăiesc, să se exprime liber și nu în ultimul rând să facă acțiuni voluntare, să se implice altruist, benevol, în beneficiul comunității în care trăiesc. În cadrul acestui proiect au fost prezenți și voluntari din Franța ce au fost găzduiți în Severin și au ajutat la desfășurarea activităților trezind un sentiment de curiozitate și interes participanților români.

În primul miniproiect, Art & Craft, am avut șansa să exersez jocuri non-formale, învățate în proiectele precedente din străinătate cât și din cele implementate local până în acel moment. Desigur am avut șansa să descopăr, împreună cu toți ceilalți, istoria orașului, comorile naturale ale Severinului, tradiții populare românești, arte meșteșugărești precum olăritul și multe altele.

În următorul proiect, Green Severin, am încercat să reducem daunele pe care oamenii le-au făcut asupra naturii realizând, în prima zi, o campanie de ecologizare în urma căreia am reușit să strângem deșeuri din parcurile Severinului din jurul Cetății Medievale. Următoarea zi am mers la sediul Agenției de Protecție a mediului, unde n-i s-a vorbit despre importanță protejării mediului și impactul pe care îl au oamenii asupra naturii. Ce m-a impresionat cel mai mult a fost un filmuleț ce ne vorbea despre efectele produse în munții Scoției, mai exact degradarea și eroziunea solului cauzată de defrișarea pădurilor pentru folosirea lemnului în marina imperială britanică. Ce era important de reținut a fost că și România riscă să își distrugă frumusețile naturale, deoarece și la noi se fac defrișări masive, într-un ritm mai accelerat decât cel petrecut în Marea Britanie, riscând de asemenea să pierdem fauna și flora românească, dacă nu vom începe să acționăm de pe acum.

Un alt aspect discutat în dezbaterea cu cei de la Protecția Mediului a fost că în urma campaniei de ecologizare, noi, participanții, am descoperit că nu există suficiente coșuri de gunoi în parcuri și am propus soluții la această problemă. Mai precis am identificat posibilitatea ca aceste coșuri să fie realizate în parteneriat cu primăria și Colegiul Tehnic Decebal, mai precis primăria să acopere costul cu materialele folosite, iar elevii colegiului să fabrice aceste coșuri. Ar fi un dublu beneficiu atât pentru municipalitate care ar putea primi coșuri la un preț avantajos, acoperind astfel o arie mai mare cu un buget relativ mic, cât și pentru elevii colegiului ce ar avea șansa să poată căpăta experiență de lucru și chiar să și câștige bani prin forțe proprii devenind, astfel, mai responsabili. 

Această idee de proiect poartă numele de SELECTIV, fiind un proiect ce încurajează colectarea selectivă atât pe stradă cât și acasă, încercându-se ca și asociațiile de locatari să intre în parteneriat, primind coșuri de colectare selectivă pentru fiecare locuință din asociație. Pe lângă faptul că din urma deșeurilor reciclabile se pot obține fonduri pentru asociația care le-a colectat, se dezvoltă și obiceiul colectării de acasă materialele în recipiente diferite.

Prin activitățile din Green Severin am învățat foarte multe, atât despre cum putem să protejăm mediul cât și cum putem să redam o nouă funcționalitate materialelor din viața de zi cu zi ce în mod normal se aruncă.

Let’s do Sport! a fost săptămâna în care participanții au fost încurajați să practice un stil de viață sănătos. În toate cele 5 zile s-au putut practica sporturi precum fotbal, baschet, tenis și nu numai, pe terenurile sportive din Parcul de Agrement Crihala, în ultima zi chiar s-a practicat și escaladă sub atenta supraveghere alpiniștilor profesioniști ce  au fost parteneri în proiect. În timpul acestei săptămâni participanții nu au practicat doar sport ci au și învățat ce înseamnă lucrul în echipă și ce rol trebuie fiecare să îndeplinească în aceasta. 

În No Hate Speech Campaign participanți au înțeles ce înseamnă să fi responsabil, să nu critici anumite aspecte ale celor din jur deoarece, chiar și o glumă, poate să rănească pe cineva. Morala acestei săptămâni a fost că este mai profitabil să te folosești de calitățile tale decât să încerci să te schimbi după cum ar vrea cei din jur să fi.

ANIMATEATRU a fost prilejul prin care atât voluntarii cât și beneficiarii proiectului au putut să intre în diverse roluri, pregătind o piesă de teatru, cu titlul „Planeta, Omul si Animalele” piesă ce a fost jucată în Cetatea Medievală a Severinului.

În cele 3 săptămâni de ANIMAJOC voluntarii francezi au putut să întreprindă activități, atât din cele învățate de către ei în cadrul proiectului cât și activități proprii, împreună cu beneficiarii. Cu acest miniproiect s-a terminat și stagiul de voluntariat pe care aceștia l-au avut în România.

Pe 24 septembrie 2016 am participat împreună cu alți voluntari la Let’s do it România, A fost extraordinar să putem arăta că lucrurile pozitive, de amploare, sunt posibile atunci când românii se unesc pentru o cauză comună. Amintirea cea mai plăcută de la acest eveniment a reprezentat-o faptul că am găsit un ambalaj de croissant Chipicao din campania Pokemon – Să îi prinzi pe toți! de la sfârșitul anilor 90 la începutul anilor 2000. Pe lângă faptul că mi-a trezit amintiri din copilărie, m-a făcut să înțeleg mai bine conceptul de biodegradare a ambalajelor, lucru discutat cu câteva săptămâni mai devreme în proiectul Green Severin.

În încheiere aș dori să spun că a fi voluntar înseamnă mai mult decât să fi dispus să donezi o parte din timpul și energia ta către alții iar beneficiile morale precum șansa de a cunoaște noi oameni din medii, culturi și chiar țări diferite este mult mai mare decât orice alt beneficiu financiar sau material ce l-ai putea obține. Un voluntar ajunge să înțeleagă mai bine oamenii și reușește să își construiască amintiri chiar să rămână în amintirile celorlalți.

voluntar Tarabuta Marcel Florin

 

Archives

About this blog

Asociatia Act Integration from Drobeta Turnu Severin city, Mehedinti county, Romania, is a nonprofit, non-governmental organization for youth, member of the SOCIETAL network, from Romania, and associate member of the international network VOLONTEUROPE.