30 noiembrie 2013-Finalizarea proiectului Eyouthocracy
In perioada 1 mai – 30 noiembrie 2013, Asociaţia Act Integration din Drobeta Turnu Severin, România, în parteneriat cu Centrul de Tineret Timok din Zajecar, Serbia, a derulat proiectul EYOUTHOCRACY, finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, prin Programul Tineret în Acţiune, Acţiunea 3 Cooperare cu ţări partenere din vecinătatea UE, Sub-acţiunea 3.1.a Schimburi de tineri, Tineri în Lume.
Proiectul şi-a propus explorarea modului în care tinerii îşi pot exercita drepturile şi importanţa alegerii unor activităţi culturale, creative şi voluntare constructive, în procesul de dezvoltare a comunităţii în care trăiesc. Bugetul proiectului de la Comisia Europeană a fost de 13975 euro iar cofinanţarea de 2000 euro.
Promovarea s-a realizat cu ocazia ◾Conferinţei de lansare a proiectului, 8 mai, în sala Prefecturii Mehedinţi ◾Evenimentului organizat de Ziua Europei în luna mai, la Colegiul Tehnic Decebal ◾Săptămânii Europene a Tineretului 2013 prin stand de promovare la Casa Tineretului, trei ateliere de desen, de colaj, şi atelier Info Europa-programe de tineret, Flash mob, animaţie stradală şi dans la Rotonda în Drobeta Turnu Severin Intre 8 iulie-18 iulie, cei 34 de tineri voluntari, însoţiţi de 6 lideri, au participat la schimbul de tineri, în Deva şi Drobeta Turnu Severin, România. Activităţile au constat în ateliere de dansuri populare, de arheologie experimentală, de ceramică, de pop-art şi quilling, împletituri din ziar şi cânepă. De asemenea, tinerii au avut ocazia să ia interviuri şi să asiste la antrenamentele de gimnastică ale junioarelor care se pregătesc pentru jocurile olimpice din 2016 şi 2020. Voluntarii au practicat gimnastica ritmică, sporturi de apă la Aqualand Deva şi la ştrandul din Drobeta Turnu Severin, tenis de masă, badminton, volei, fotbal, handbal, baschet, escaladă, au descoperit elemente de cultură şi civilizaţie în Deva-Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, cetatea Devei, Sarmisegetuza, Hunedoara-castelul Huniazilor, mănăstirea Lainici şi operele de artă brâncuşiene la Târgu Jiu, Muzeul Regiunii Porţile de Fier- Secţia de Artă, fortul şi cetatea medievală la Drobeta Turnu Severin. Metodele nonformale ca serile interculturale, Auberge espagnole, serile de karaoke şi vizionare de film, metoda photo-voice, onion of identity, sesiunile de cetăţenie europeană şi drepturi ale tinerilor au adus plusvaloare proiectului. In timpul activităţilor voluntarii au comunicat direct cu cetăţenii şi cu autorităţile locale, au răspândit flyere, făcând cunoscute drepturile tinerilor, inclusiv acela de a vota la alegerile europarlamentare din mai 2014 al cetăţenilor europeni. Au fost diseminate drepturile cetăţenilor cu dubla cetăţenie, de exemplu non-UE şi UE, de a-şi exercita drepturile în calitate de cetăţean european.
Grupul româno-sârb a organizat expoziţia EYOUTHOCRACY, din obiectele şi din fotografiile realizate în cadrul schimbului de tineri, expoziţie care a putut fi vizitată de orice turist sau localnic, în perioada iulie-noiembrie 2013, la etajul 2, în Galeria Castelul Artelor din Drobeta Turnu Severin.
Achiziţiile dobândite, produsele hand-made din hârtie, ceramică, cânepă, produse audio-video şi ghidul proiectului au fost diseminate în activităţile post-schimb: ◾« Permis de conducere în viaţă » – atelier de creaţie- împletituri din hârtie de ziar, felicitări hand-made la Colegiul Tehnic Decebal, photo-voice la Galeria Castelul Artelor cu ocazia Zilei Educaţiei Nonformale octombrie 2013
◾Jocuri nonformale, scrabble, atelier de creaţie la Şcoala Gimnazială nr. 5, şcoala cu elevi « A doua şansă », din cartierul Schela Cladovei, octombrie 2013
◾Conferinţa finală « YOUth talk democracy » la Casa Corpului Didactic Mehedinţi- 35 de instituţii şi organizaţii de tineret sau implicate în lucrul cu tinerii, din mediul rural şi urban, participante, reprezentate de 80 de liceeni, membri ai consiliilor elevilor, ai organizaţiei studenţilor mehedinţeni, voluntari din asociaţiile de tineri şi de seniori, bibliotecari, cadre didactice, reprezentanţi ai instituţiilor partenere din timpul proiectului, ai Crucii Roşii, Fundaţiei de Tineret, Inspectoratului Şcolar Judeţean, Casei Corpului Didactic, Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport, Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Mehedinţi, noiembrie 2013
◾In cadrul Simpozionului Judeţean « Identitate culturală şi cetăţenia europeană », de la Casa Corpului Didactic Mehedinţi, inclus în calendarul Festivalului Şanselor Tale-participanţi educatori, institutori, profesori de la instituţii de învăţământ din judeţul Mehedinţi, noiembrie 2013.
Un alt rezultat este jocul rEbYOUTHOCRACY, inspirat din rebus şi scrabble, care poate fi adaptat în funcţie de temă, în activităţile nonformale despre valorile europene, cetăţenie, democraţie sau implicarea tinerilor în comunitate.
Proiectul a produs schimbări în modul de viaţă al participanţilor. Aceştia au acum idei de antreprenoriat, au devenit mai activi în activităţile de voluntariat în asociaţiile partenere, sunt doritori să promoveze valorile comune, responsabilitatea socială, să se implice în dezvoltarea comunităţii din care fac parte, să participe la formări, traininguri sau proiecte europene în viitor. Pentru mai multe informaţii contactaţi-ne la adresa de e-mail actintegrationro@gmail.com sau telefon 0724414687, persoana de contact : Rusu Mirela, preşedinte Asociaţia Act Integration, Drobeta Turnu Severin, Mehedinţi, Romania.